SOLO komt weer eventjes thuis.
17 juni 2026 - Vejle, Denemarken
Vandaag zeilen naar Vejle, dit was de thuishaven van Solo, ze heten toen Freja. Het was een heerlijke rustige tocht met wind van achteren 2/3. De CodeZero erop geen grootzeil want dat stoorde alleen maar. Door de fjorden, onder grote bruggen door en met aardig wat stroom mee gelukkig. Ik werd verwend door de vele bruinvissen rondom mij. Ik heb bijna opwacht gestaan met mij telefoon gericht op het water, maar telkens kwamen die zwart bruine raddraaiers net op een ander plekje omhoog. Ik kreeg ze er niet op, ook niet op de video. Je denkt dan, straks lukt het blijven doorgaan, helaas. Als bruinvissen niet genoeg te vreten hebben vertrekken ze massaal, hier zit dus heel veel voedsel want ik telde er wel veertig en dan zitten er natuurlijk veel meer. Ik weet niet wat dat is, maar als wij als mensen tijdens het zeilen, dolfijnen, bruinvissen, zeehonden of andere soorten zien dan gebeurt er iets in ons brein. Psychologies hebben we zwak voor deze roofdieren want dat zijn het. Ooit ontmoete ik een verzorger van Dolfinarium Hardewijk. Hij legde uit hoe ze dolfijnen trainen, verzorgen, verwennen met heel veel eten om ze te laten doen wat wij zo graag zien. Het zijn gewoon roofdieren.
Aan de omgeving valt op dat dat de kust steeds meer heuvelachtig wordt, hopelijk laten de foto's dat een beetje zien. De Oostzee is natuurlijk gewoon een echte zee. Het is heel wijds en met het weer als vandaag zeer onschuldig. Maar dat is natuurlijk een verkeerde veronderstelling. Onder de eilanden, aan hogewal in een fjord is het relaxen maar even later achter het eiland vandaan kan het plots spoken, ja dat is verraderlijk. Maar hier was vandaag geen spraken van.
Aangekomen in Vejle deze stad is aardig aangeplakt de laatste 15 jaar. Prachtige haven met nieuwe appartementen. Er wordt veel geïnteresseerd in dit soort jachthavens in Denemarken. Alles is hier op de zelfde manier geautomatiseerd. Er zijn automaten om te betalen, je kan er een pas kopen waarmee je alles kan doen zoals, douchen, wassen en drogen, internet etcetera, geen havenmeester live. Heb je echt de havenmeester nodig, even bellen en ze zijn er voor je.
Wat mij steeds weer opvalt, de mensen zijn hier aardig en behulpzaam, ze spreken allemaal de Engelse taal. En, ze zijn in Scandinavië trots op hun vlag.
De Grinde zeilers zijn ook een beetje een familie, ik kreeg alweer bezoek van een echtpaar die al 20 jaar zeilen met dezelfde Grinde. Nu even een aantal dagen Vejle. Tot later.....
Rina:19 juni 2026Mooie foto’s Koos, bijzondere gebouwen en bruggen, echt genieten